Rieten daken zijn weer helemaal in opmars. De warme uitstraling die dit dak met zich meebrengt vallen weer helemaal in de smaak bij mensen. Vooral veel vrijstaande nieuwe woningen besluiten om een rieten dak te plaatsen. Het combineert de moderne buiten muren met een robuuste maar klassiek dak.

Een rieten is het oudste dak dat er is. Honderden zo niet duizenden jaren geleden werd dit principe al toegepast en het gebeurt heden nog steeds. Het was vroeger alleen zo dat deze daken een risico met zich mee namen: brand. Toen alle daken nog van riet waren zijn er hele dorpen weggebrand door brand. Het verspreide zich toen letterlijk als een lopend vuurtje. We leven gelukkig in een tijd dat voor ieders probleem een oplossing gevonden kan worden en dus ook voor de brandbaarheid van je rieten dak. Verschillende rietdekkers zoals rietwerk.nl zijn gespecialiseerd in het leggen van een rieten dak en beschikken over de attributen die een huis minder brand gevaarlijk maken.

Er zijn verschillende oplossingen om je rieten dak minder brandgevaarlijk te maken. Zo is het mogelijk om door de rietdekker sprinklers te laten plaatsen op het dak. Dit zijn zeer gevoelige installaties die de kleinste brand al detecteren. Op deze manier wordt een brand geblust en/of het uitspreiden voorkomen. Zoals ik net al heb verteld ligt riet vaak op vrijstaande woningen. Deze liggen vaak wat afgelegen en (de uitzondering daar gelaten) in de buurt van een bos of juist in een weiland. Om deze reden ontstaan de meeste branden vaak door een bliksem inslag. Een bliksem afleider is daarom ook preventief tegen brand. Om brand te voorkomen wordt niet vaak geplaatst op isolerende dakplaten. Deze onderconstructie verminderd de kans op het verspreiden van brand.

Er is geen goede of foute keuze in dit geval, alleen de meeste geschikte keus voor jou. Vaak worden deze oplossingen ook gecombineerd om zo het maximaal rendement uit de investering te halen. Het beste advies ik je kan geven is bij een rietdekkersbedrijf vragen naar de mogelijkheden.