Veel mensen houden ervan om in de zomer lekker lang buiten op het terras te zitten en te genieten van het mooie weer. Maar wist je dat dit vaak ook in de lente of herfst kan, door middel van een tuinhaard te plaatsen op je terras kun je ervoor zorgen dat het er lekker warm wordt en dat de sfeer wordt vergroot.

 Wat voor buitenhaard?

Hou je van traditionele vlammen en vind je het niet erg om te wachten tot de haard brand, kies dan voor een terrashaard op hout. Voor deze terrashaard kun je houtblokken kopen die relatief goedkoop zijn of je kunt er voor kiezen om zelf hout te verzamelen voor de haard.

Wil je juist een terrashaard die de sfeer vergroot op je terras, kies dan voor een haard op bio-ethanol of voor een gashaard. De meest gebruiksvriendelijke optie hierbij is een gashaard, het nadeel hiervan is dat de vlammen minder authentiek lijken. Bio-ethanol branden daarentegen wel authentiek maar het nadeel hierbij is dat de vlammen moeilijker zijn om te regelen.

Buitenhaarden met rookfilter

Een terrashaard waarbij gestookt wordt met hout heeft altijd een rookkanaal. Meestal is het hierbij zo dat dit kanaal direct aan de haard verbonden is, een kenmerk van deze haarden is dat deze slechts aan een zijde geopend kunnen worden.

Voordelen: authentieke uitstraling, goede warmtespreiding
Nadelen: aanmaken kost tijd, rookoverlast kan voorkomen

Gashaard

Gashaarden hebben geen rookkanaal waardoor ze in allerlei vormen te vinden zijn. Het voordeel van deze gashaarden is dat ze niet roken en dat ze snel aangestoken kunnen worden. Ook is er een ruim aanbod van modellen, zo kan er gekozen worden uit vuurtafels, kolomvormige haarden of brede gashaarden met vlammenspel

Voordelen: gebruiksvriendelijk (vuur is regelbaar), geen rookontwikkeling
Nadelen: geen authentiek vuurbeeld zoals bij een buitenhaard op hout.

Bio-ethanol haard

Het voordeel van een buitenhaard op bio-ethanol is dat de vlammen wel een authentiek vuurbeeld geven en dat je geen last van rook hebt. Het nadeel ervan is dat je wel op de veiligheid moet letten Bio-ethanol (vergelijkbaar met spiritus) is licht ontvlambaar waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit.

Voordelen: geen rookontwikkeling, authentiek vuurbeeld
Nadelen: bio-ethanol is duurder dan hout of gas, kans op ongelukken