Heeft het interieur waarvoor ik kies mogelijk gevolgen?

Het inrichten van de verschillende ruimtes binnen je woning is geen eenvoudige klus. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het inrichten van de woonkamer! De woonkamer moet een ruimte zijn waar je heerlijk kunt ontspannen na een lange werkdag. Je wilt echter voorkomen dat de woonkamer een te drukke ruimte wordt. Bij het inrichten van je woonkamer kun je verschillende elementen aan je interieur toevoegen. Naast een bankstel, een fauteuil en een paar kasten kun je bijvoorbeeld voor een mooie sierhaard kiezen. In dit geval speelt bij veel woningbezitters de vraag op of het gebruik van een sfeerhaard gevolgen heeft voor de woonverzekering van hun woning.

Grotere kans op brand in huis

Door voor een gas- of sierhaard in huis te kiezen is de kans op een brand iets groter. Er kan bijvoorbeeld een ontploffing in de gashaard ontstaan als deze op de verkeerde wijze aangesloten wordt. Houd daarom rekening met je woonverzekering als je een gashaard laat installeren. In Nederland is wettelijk vastgelegd dat een gashaard of sfeerhaard door een professional moet worden aangesloten. Dit mag je dus niet zelf doen! In veel gevallen is het ook niet mogelijk om een sfeerhaard zelf te installeren, door de kennis die hiervoor nodig is. Als je een sfeerhaard online bestelt zal er een afspraak met je worden gemaakt om de sfeerhaard te installeren.

Eisen van een verzekeringsmaatschappij

Bij de installatie van een gashaard door een professional worden geen verdere verplichtingen door verzekeraars gesteld. Wel eist de verzekeringsmaatschappij dat je op een zorgvuldige manier handelt en de kans op ongelukken zo klein mogelijk maakt. Houd kinderen bijvoorbeeld uit de buurt van de gashaard en zet deze altijd op de voorgeschreven manier aan.

Bij een houtkachel in huis is het daarbij belangrijk dat de schoorsteen regelmatig gereinigd wordt door een schoorsteenveger. Bewaar hierbij altijd het bewijs dat je de schoorsteenveger ook daadwerkelijk hebt ingeschakeld.