Wat te doen na een brand of waterschade?

Hoewel je hoopt dat het je nooit zal overkomen, kun je onverhoopt te maken krijgen met een brand in huis. Dit kan een grote, uitslaande brand zijn, maar bijvoorbeeld ook een kleiner brandje die je zelf kunt blussen. Denk bijvoorbeeld aan brandend hout wat uit de open haard gevallen is en je tapijt beschadigd heeft. In zo’n geval zal je in alle paniek voor het blussen van de brand zorgen door veel water op het vuur te gooien. Hoewel de brand hiermee in veel gevallen gedoofd zal zijn, ben je vaak nog niet verlost van de problemen. Denk bijvoorbeeld aan de waterschade die als gevolg van het doven van het vuur ontstaan kan zijn! In zo’n geval is een loodgieter bellen het verstandigste wat je kan doen.

Hulp van een loodgieter bij waterschade

In het geval van waterschade bekijkt de loodgieter waar de bron van de waterschade zich bevindt. Als gevolg van de brand kunnen leidingen, de afvoer of andere loodgieterselementen beschadigd zijn geraakt, waardoor deze loodgieterselementen een lekkage veroorzaken. Het is in zo’n geval noodzakelijk om de beschadigde loodgieterselementen te repareren of compleet te vervangen, om verdere waterschade tegen te gaan. Het komt helaas regelmatig voor dat mensen de hulp van een loodgieter pas veel te laat inschakelen, waardoor er een ernstige waterschade aan hun woning ontstaat.

Verschillende vormen van waterschade

Deze waterschade kan op verschillende plekken binnen je woning ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de kenmerkende donkere schimmelplekken die op je muren, vloeren en plafonds kunnen ontstaan bij een lekkage in huis. Het kost vaak al snel een paar maanden voordat deze schimmelplekken hersteld kunnen worden. Als je de schimmelplekken te snel zou laten verhelpen, zou de schimmel al snel weer terugkeren. Dit wil je vanzelfsprekend voorkomen! Laat je woning een aantal dagen goed doortochten, om het vocht uit je woning te laten trekken. Hierna kan begonnen worden met het herstel van de waterschade.

Een andere vorm van waterschade zijn de rottende plekken die in houten meubels en het houtwerk onder je dakbedekking kunnen ontstaan.